В обектива

Русия обяви война на молдовската дипломация

Двама естонски дипломати бяха обявени за персона нон грата в Русия, съобщи ТАСС, позовавайки се на информация на външното министерство. Един от двамата дипломати е генералният консул на балтийската страна в Санкт Петербург, става ясно от разпространената информация. Двамата имат пет дни, за да напуснат Русия.

От Москва обявиха, че решението е взето заради „разрушителната линия на естонските власти“, която ще окаже отрицателно влияние на двустранните отношения между страните. Двама руски бяха обявени за персона нон грата в Естония.

Междувременно стана ясно, че има дипломатическо напрежение и по оста Русия – Молдова. Петима молдовски дипломати също вече са персона нон грата в Русия. Действията на руските власти са в отговор на експулсирането на руски дипломатически служители от Кишинев.

Правителството изгони руснаците на 29 май с обяснението, че такава е препоръката на спецслужбите. Руското външно министерство изрази надежда, че в Кишинев „ще осъзнаят контрапродуктивността на своите неприятелски действия по отношение на Руската федерация и деструктивния характер на предприетата от молдовската страна крачка“.

Руските власти предприеха реципрочна мярка, изгонвайки петима молдовски дипломати. Интересно е, че това се случва в момент, в който молдовският президент Игор Додон е на посещение в Санкт Петербург. Проруският държавен глава обвини правителството за експулсирането на дипломатите.