В обектива

САЩ предупредиха Китай: Спрете милитаризирането!

Съединените американски щати няма да приемат милитаризирането на острови в Южнокитайско море, заяви министърът на отбраната Джеймс Матис, цитиран от Би Би Си.

По време на конференция по сигурността в Сингапур Матис подчерта, че подобни действия от страна на китайските въоръжени сили подкопават стабилността в региона.

Териториалните претенции на Китай в богатия на ресурси регион са оспорвани от няколко страни. Това обаче не спира Пекин в изграждането на изкуствени острови, на които разполага бойни системи.

В същото време Джеймс Матис похвали китайците за усилията им да възпрат ядрените и ракетни опити на Северна Корея, които повишиха напрежението на Корейския полуостров до червено.

Американският министър на отбраната заяви, че ядрената програма на Северна Корея е „заплаха за всички нас“ и трябва да бъдат положени сериозни усилия за общата цел – безядрен Корейски полуостров.

Джеймс Матис допълни, че Щатите не са се отказали от политиката за „един Китай“ и тя остава неизменна. Същевременно от Вашингтон се надяват на мирно решаване на ситуацията между Китай и Тайван.