България Север

Популацията на габровски котки в побратимените градове се увеличава

снимка: Община Габрово

След скулптурната композиция на габровската котка в руския град Митищи и зеленото котешко семейство на улица Брянска в центъра на града ни, популацията от габровски котки се увеличи с още една, в швейцарския Тун.

снимка: Община Габрово

В края на миналата седмица с официална церемония на брега на тунското езеро, в присъствието на кметовете на двата побратимени града, към семейството на габровските котки се присъедини и Габи.

снимка: Община Габрово

Тя тежи около 1,5 тона, изработена е от солидна метална конструкция, в която са засадени 3 800 стръка различни флорални видове. За поддържане на зелената й осанка в тялото й е вградена и система за напояване, а за разлика от габровските си посестрими Габи има опашка.

снимка: Община Габрово

Арт инсталацията е дело на ръководителя на Предприятието по озеленяване в Тун и неговите колеги, а поводът е 20 годишнината от партньорството между Габрово и Тун.

снимка: Община Габрово

На церемонията по откриването, съвсем тематично, се изявиха солистите на мюзикъла Cats, който това лято, в продължение на около месец, ще се играе на специално изградена сцена на брега на тунското езеро.

В обръщението си към гостите, които присъстваха на събитието, кметът на Габрово Таня Христова каза:

„Скъпи приятели от Тун,

Сигурно повечето от вас си мислят, че знаят какво е нужно на една котка. Ако е истинска – чаша топло мляко и любящ стопанин. Aко е зелена – добри атмосферни условия, регулярно слънце и навременен дъжд.

Искам да ви кажа обаче, от позицията на стопанин на дом, в който отглеждаме такава котка, а от известно време тя си има и потомство – нужно е много повече.

Ако хората в града ви рядко се усмихват, котката ще започне да вехне. Ако я гледате с безразлични очи, полека-лека клонките по тялото й ще започнат да съхнат, мустаците й ще увиснат, а блясъкът в очите й съвсем ще изгасне.

Ако обаче, покрай нея често минават млади влюбени, майки с деца, усмихнати старци, любознателни младежи и доволни от работата си зрели хора, ще виждате своята котка в перфектно здраве и дори ще започнете да усещате духа й.

Пазете я много и непременно я обичайте, защото тя ще е вашето огледало!“

снимка: Община Габрово

В ролята на компетентен преводач от български на немски език бе кметът на град Тун – Рафаел Ланц.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730