България Север, Общество

Маларията – опасна тропическа паразитоза! Как да се предпазим?

Маларията е остро паразитно заболяване. Протича с характерна циклична изява, треска и висока температура. Широко разпространена е в страните от Африка и Азия, откъдето е и засиленият мигрантски поток към България.

През 2016 година са регистрирани 28 случая у нас – 9 от които са български граждани, 2-ма чужденци и 17 бежанци. С настъпването на летния сезон се повишава рискът за възникване на местни случаи на малария.

Причинители на заболяването са четири вида едноклетъчни паразити (плазмодии), които паразитират в комарите от род Анофелес. Инфекцията се внася в човешкия организъм, посредством ухапване от заразен комар. В началото болестта наподобява грипоподобно състояние – отпадналост, главоболие, светлобоязън, болки в ставите и мускулите. След това настъпват характерните за маларията пристъпи от треска – чувство на студ, придружено с вдигане на висока температура, последвано от силно изпотяване. Тези състояния се повтарят през определени интервали от време, в зависимост от вида на маларийния плазмодий – всеки ден или през един или два дни. След преминаване на първия пристъп до настъпването на следващия, болният се чувства добре. Но скоро след това общото състояние се влошава, съзнанието е объркано, черният дроб и далакът се увеличават. Едно от най-тежките усложнения е маларийната кома, проявена с пълна загуба на съзнанието, поради поразяването на централната нервна система.

Живеещи в маларийни райони често имат изграден имунитет. При тях болестта протича сравнително леко. При хората от немаларийните страни протичането е тежко, понякога съчетано с усложнения, най-тежкото от които е маларийната кома, проявена с пълна загуба на съзнанието, в следствие поразяване на централната нервна система.

Поради тези причини, при пътуване в тропични страни с висока заболяемост от малария е наложително да вземете мерки за предотвратяване развитието на малария:
• Посетете личния си лекар, който да ви даде указания, относно средствата и начините за предпазване от заболяването, като Ви посочи препарати и схеми за приложението им
• По време на престоя си в страни с висок риск от заразяване използвайте кремове и лосиони (репеленти) за обработване на откритите части на тялото против ухапване от комари
• Вратите и прозорците на помещенията в които пребивавате, да бъдат замрежени

При всяко неясно температурно състояние, потърсете незабавно лекарска помощ и съобщете на лекаря че сте посетили тропическа страна!

Автор: Тони Колева, РЗИ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730