Изкуство и Общество

Решено: Укрепват външните граници на ЕС (СНИМКИ)

Френският президент Еманюел Макрон каза, че на срещата на върха в Брюксел европейските лидери са се договорили да подсилят външните граници на ЕС и да подкрепят либийските гранични сили като част от усилията за намаляване на потока от незаконни мигранти и на случаите на смърт на мигранти, предаде АП.

Макрон каза, че миграцията и бежанската криза не са временно явление, а въпрос, който се нуждае от дългосрочен отговор. Това не е проблем и задача само на някои страни, а на всички страни, заяви Макрон, предаде „Ройтерс“.

„На срещата на върха говорихме и за миграционната криза и това далеч не е работа само на няколко страни, това е общо за всички нас предизвикателство. Бих искал сега да заявя още веднъж, че решенията взети по въпроса за бежанците от германския канцлер Ангела Меркел, бяха смели решения“, каза Макрон, цитиран от ТАСС.

„Аз от своя страна ще направя всичко необходимо, така че да има общи отговори на общите предизвикателства“, каза френският президент.

Според него дългосрочната стабилизация на Близкия изток и на Африка ще доведе и до намиране на отговор на дългосрочното предизвикателство, каквато е миграционната криза.
Макрон призова да се прави разлика между понятията икономически мигрант и бежанец и подчерта, че е морален дълг на Европа да предоставя убежище на бежанците.

Френският президент призова всички страни от ЕС да действат солидарно и да координират мерките с…