Интериор

Автоморга за британски аристократи

Популярна градска легенда от шофьорския фолклор разказва как 75% от всички произведени някога автомобили Rolls-Royce все още служели вярно на собствениците си. С подобна статистика надали би се ангажирала и най-авторитетната институция на Острова. За сметка на това британското сп. Autocar е открило откъде се вземат части за всички тези оцелели ветерани.

Автоморгата Flying Spares се намира недалеч от Ковънтри в централна Англия и търгува с употребявани резервни части за Bentley и Rolls-Royce от средата на 90-те години на миналия век.

На относително малка площ са събрани десетки полуразглобени аристократични лимузини. Повечето от тях са модели от 70-те и 80-те години на миналия век, но се срещат и истински екзотики като Rolls-Royce Silver Cloud от 1960 г. редом с почти нови Bentley Continental GT и Bentayga.

В складовете на Flying Spares могат да се открият както отделни части, така и цели възли и агрегати – окомплектовани двигатели, скоростни кутии и т.н. Наличността по правило е в отлично състояние, тъй като пробегът на автомобили като Bentley и Rolls-Royce рядко надхвърля 150 000 км.

Бизнесът изглежда е доста печеливш. Оборотът на Flying Spares за миналата година е £10 млн. (€11.4 млн.), като 70% от частите се изпращат в чужбина.