Изкуство и Общество

Руска дипломатическа рокада във Вашингтон?

Бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол съобщи в Тwitter, че сегашният шеф на руската дипломатическа мисия във Вашингтон Сергей Кисляк скоро ще напусне своя пост. Новината предаде руският електронен вестник „Газета“.

„Изявленията от този род са фантомни болки на Макфол по неговата несполучлива дипломатическа кариера. Ротацията на посланиците ни по света е от компетенцията на президента на Руската федерация, а не на американски чиновник в оставка“, реагира в типичния си тон Мария Захарова – говорител на външното министерство в Москва.

В Тwitter Макфол пожелава на Кисляк всичко най-добро и добавя: „Харесваше ми да работим заедно, дори когато не бяхме съгласни един с друг“.

As Ambassador Kislyak gets ready to leave @RusEmbUSA, I wish him well. While in the USG, I enjoyed working with him, even when we disagreed.

— Michael McFaul (@McFaul) 25 юни 2017 г.

Бившият посланик на САЩ изразява несъгласие с критиките срещу руския дипломат. По повод коментар, според който Кисляк се опитвал „да подкопае демокрацията“ в САЩ, Макфол отговаря, че „честно не смята така“. Но посочва, че ще е готов да промени мнението си, ако се появят нови данни.

Източник на Интерфакс от външнополитическата комисия в Държавната дума съобщи през май, че за посланик на Русия в САЩ е одобрен Анатолий Антонов, зам.-външен министър на федерацията и бивш зам.-министър на отб…