Изкуство и Общество

Китай се готви за война по море (ВИДЕО)

Китай спусна на вода нов ескадрен миноносец, въоръжен с управляеми ракети. Това е първият кораб от серия, включваща общо 12, четири от които се строят в момента, предаде ТАСС.

Водоизместимостта на разрушителя, дълъг 183 метра, е 12 300 тона. Това е най-големият кораб от този клас в китайските военноморски сили и втори в света след американския разрушител „Зъмуолт“ . Очаква се Народноосвободителната армия на Китай да го приеме на въоръжение през 2018 г.

Основното въоръжение на разрушителя ще включва два блока по 64 системи за вертикално изстрелване на ракети – общо 128. Освен това за пръв път на кораб, построен в Китай, ще се монтират крилати ракети Си Джей 10 (Чанцзян-10) с маса на бойната глава около 500 кг и обсег до 1500 км. Редица военни аналитици са на мнение, че те могат да носят и ядрен заряд.

Новият китайски военен кораб ще разполага също с различни артилерийски комплекси, хеликоптерна площадка и хангар. Според оценки всеки разрушител от новата серия ще струва около 5-6 милиарда юана (от 735 до 882 милиона долара).