Изкуство и Общество

Източният фланг на НАТО е готов да възпре Русия

Източният фланг на НАТО обяви бойна готовност да възпре всяко агресивно действие от страна на вражески сили, съобщи „Радио Полша“.

Осем членки на алианса подписаха съвместна декларация за готовността на четирите батальона, разположени в Полша и балтийските страни.

Декларацията беше подписана в Брюксел от Съединените американски щати, Канада, Германия, Великобритания, Литва, Латвия, Естония и Полша.

„Днес декларираме, че четирите батальона са готови и способни да възпрат, и ако е необходимо, веднага да реагират на всякаква агресия“, се посочва в съвместната декларация, подписана в белгийската столица.

Натовските страни посочват, че усилията за възпиране не трябва да изключват диалога с Русия за търсене на прозрачност в отношенията и намаляване риска от конфликт.

По време на срещата на високо ниво между министрите на отбраната на страните в НАТО генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг заяви, че през 2017 година ще има увеличение с 4.3% на разходите за отбрана.

След анексирането на Крим напрежението между Русия и натовските страни се увеличи. Кремъл и НАТО се обвиняват взаимно в провокативни действия и нежелание за конструктивен диалог.