Интериор

Автопилотът на Volvo има сериозен проблем с… кенгурата

Появата на нови технологии, които имат за цел да улеснят живота ни и пускането им на пазара, понякога се оказва трудно постижима задача. Технологията среща пречка по пътя си, която разкрива някакъв неин недостатък и ние трябва да продължим да чакаме нетърпеливо.

Именно такъв е случаят с австралийските кенгура и новите коли на автопилот.

При последните тестове за безопасност на своите само управляеми автомобили, компанията Volvo откри сериозен недостатък — технологията им не е в състояние да открие и разпознае… кенгуру.

Първо изпробвана в Швейцария, колата, задвижвана изцяло на автопилот, без никакъв проблем засякла и разпознала елен и уапити и реагирала съобразно с тяхното присъствие.

Но уникалното движение на кенгурута се оказало напълно объркващо за система на автомобила, отговаряща за откриването и разпознаването на големи животни.

Този система използва позицията на животното на земята като референтна точка. Но подскачането на кенгуруто направи невъзможна задачата на колата да прецени колко близко е животното, обяснява австралийският технически мениджър на Volvo Дейвид Пикет пред телевизия ABC News.

„Когато краката му се отделят от земята и застане във въздуха, то всъщност изглежда, че е по-далече, но само миг след това се приземява и отново изглежда по-близо“, допълва той.

От компанията не приеха това като проблем, заявявайки, че подобни открития са стандартна част от разработването…