Интериор

Dacia работи над евтина електричка

Забраната на коли с бензинови и дизелови двигатели във Франция от 2040 г. явно ще повлияе на продуктовата политика на Renault и в чужбина. Dacia се подготвя усилено за електрическата революция в автомобилостроенето.

Румънската дъщерна компания на Режията разработва евтин модел на ток. Бюджетният електромобил ще бъде натоварен със задачата да стори с развиващите се пазари това, което постигна Logan.

„Най-актуалната тенденция в автомобилната индустрия са комуникациите, електромобилите и автономните коли“, заявява пред Digi 24 търговският директор на Renault Romania Хаким Бутера. „Dacia е част от тази трансформация. 2040-а е още далеч, но вече работим по планове в тази посока“.

За бъдещата евтина Dacia на ток все още не се знае почти нищо. Най-логичният донор за подобен модел е най-продаваният електромобил в Европа за миналата година Renault Zoe Z.E. Не е изключено обаче румънците да предпочетат за основа Sandero или Logan.

Още преди четири години босът на алианса Renault-Nissan обяви, че не вижда пречки Dacia да пусне изцяло електрически модел, стига на пазара да има достатъчно търсене. С ценовата политика на румънската компания перспективите изглеждат повече от обещаващи.