Интериор

Илон Мъск заработил 3 800 000% повече, отколкото през 2015 г.

Основателят на Tesla Motors е най-високоплатеният мениджър в американската автомобилна индустрия през миналата година. Роденият в Южна Африка предприемач е спечелил $1.35 млрд., въпреки че официално и публично се отказа от заплатата си като генерален директор на компанията.

Според финансовите отчети на Tesla за 2016 г. обаче Мъск е получил гигантската сума като компенсации. Тя е с 3.8 млн. процента (!) повече, отколкото е заработил през 2015-а при положение, че производителят на електромобили отчита загуба в размер на $900 млн. За сметка на това акциите на компанията поскъпват, а броят на поръчките расте.

От Tesla обясняват, че гигантската сума е именно от продажба на ценни книжа, които Мъск е получил през 2012 г., когато оглави компанията. Той обаче е можел да ги продаде само при постигане на ключови цели. Според съвета на директорите той се е справил с поставените задачи – в продажба са пуснати кросоувърът Model X и евтиният Model 3, а производствените мощности са разширени до перспективните 100 000 електромобила годишно.

Любители на сметките изчисляват, че ако бе постигнал заложените цели през 2012 г., Мъск би получил около $70 млн. За пет години обаче акциите на Tesla са поскъпнали неимоверно, откъдето се е натрупала и грамадната сума. Представител на компанията е заявил, че шефът е трябвало да продаде ценни книжа за $593 млн. само за да може да плати данъците върху възнаграждението си.

За сравнение най-добре платените мениджъри …