Изкуство и Общество

Войник застреля американски барети (ВИДЕО)

Въоръжените сили на Йордания разпространиха кадри от убийството на трима американски войници, застреляни на входа на военновъздушна база в кралството, съобщи ABC News.

Три американски зелени барети бяха убити от йордански военнослужещ през месец ноември 2016 година. Едва сега стана ясна и присъдата на войника. Той получи доживотна присъда при тежък режим.

Йорданският войник Марик ал Тувайха стреля по американските войници, които бяха изпратени в базата като инструктори. Пред съда мъжът разкри, че е действал по този начин, защото е смятал, че базата е подложена на атака.

Йорданските въоръжени сили обаче обявиха, че военнослужещият е действал против заповедите и не е имал основания да смята, че има рискове за базата. Въпреки че американците вдигат ръцете си във въздуха, огънят не спира.

Трима войници от елитните „зелените барети“ са убити. „С цялото ми уважение към краля, аз вършех работата си“, заяви осъденият йорданец след произнасяне на присъдата. Близките на загиналите искаха смъртна присъда. Те разкритикуваха военния трибунал за начина, по който е водено разследването.

Първоначално се появи информация, че американците не са спазили правилата за влизането в базата и не са се подчинили на заповедта да спрат. По-късно йорданските власти опровергаха тази информация. Американското посолство в Йордания обяви, че конвоят, спрян на входа, е спазил всички процедури.

По време на изслушването обвин…