Интериор

Споменът от Агата Кристи в Ирак

Кристи посещава Ирак за първи път през 1932г., преди държавата да получи независимост от Великобритания. Там по време на археологически разкопки тя се среща с бъдещия си съпруг. След сватбата си двойката прекарва известно време в Мосул и в крайна сметка се мести в Нимруд. Агата прекарва голяма част от времето си помагайки на мъжа си с разкопките, но не се отказва и от писането.

Английската писателка и авторка на многобройни разкази, повести, романи и драми с криминален сюжет, би се ужасила ако можеше да види какво е останало от древния град, където е прекарала няколко години от живота си.

Само преди около 3 години ислямистите от групировката „Ислямска държава“ унищожиха останките от Нимруд. Историческият град бе приравнен със земята от атакуващите, които си боравели с тежки машини като булдозери, картечници, както и динамит.

По време на атаките, къщата, направена от тухли от кал, в която Агата и съпругът ѝ живели, била напълно разрушена. Също така всички местни, които познавали писателката били убити. Споменът за Агата бил напълно унищожен, като единственото нещо, което хората в близост до опустошения град знаят за нея е че е била англичанка.

Градът, който Агата някога е описвала като невероятно красив, спокоен, романтичен и „импрегниран с миналото“, сега е напълно опустошен и безлюден. Водите на река Тигър, на които авторката се възхищавала, в момента са пълни с труповете на загиналите.

З…