Пълна промяна на жилище в Студентски град с геометрични акценти

В днешната статия ще разкажем една история, която разказва за цялостната промяна на едно жилище, съобразено с желанията на собственика и определения от него бюджет. За да ни разкаже интересната история, с нас се свърза Бранимир Брозиг – архитект и управител на студио за архитектура и интериорен дизайн IRchitect. Наричаме го история, а не просто информация, тъй като Бранимир я приема като такава, разказва я като такава и я усеща като нещо значимо.

Собственикът, който отдавна обитавал жилището, решил, че е дошло време за промяна. Така се свързал с арх. Мартина Радева от IRchitect с идеята да се създаде едно по-комфортно място за почивка и празнуване. Бюджетът наложил избягването на цялостното разрушаване и създаване на нов интериор. Дизайнерите се съсредоточили в използването на всичко, което имали като основа и само наградили, въпреки че в много аспекти интериорът изглежда като изграден от-до.

Водеща за проекта e цветовата палитра. Използвани са допълващи се цветове – тъмносиньо и горчица, чиято наситеност и интензивност варира в различните зони – от пълноцветен тапет в тъмния и скучен коридор, през свеж диван в дневната, до спокойни сини тонове в спалнята. За основа е заложено на неутралните тонове – тъмносиви стени, както и монохромна кухня, за да изпъкнат свежите нови намеси.

Апартаментът показва характера си още от входа. Поръчковият тапет в антрето е с геометрични форми в основната за апартамента цветова палитра. Конзолният шкаф помага да се подреди визуално входното пространство, скривайки обувките в и под него. Огледалото от пода до тавана създава простор и визуална връзка с дневната, а в другата част на коридора откриваме просторен вграден шкаф, който събира пералнята и домакинските вещи, както и сезонните дрехи.

Дневната зона обединява кухня, трапезария и ниско сядане, но двете коренно различни подови настилки визуално я разделят на две пространства под ъгъл едно с друго. Избрани са поръчкови шкафове за телевизора и книгите, които да прелеят визуално от едното пространство в другото и да ги обединят. Старият диван от “Икеа” е облечен в нова дреха – качествена дамаска в свеж цвят, а тривиалните масички са заменени с нови – леки и кокетни. Стената зад ниската група е боядисана в тъмен цвят, за да засияе пред нея.

“Преобличането” на дневната сякаш е най-видно в текстила. Завесите обхващат целите външни стени, скривайки разнородните прозорци и радиаторите. Умишлено са избрани завеси с плътен тъмен борд, за да репликират визуално на поръчковия шкаф и тъмната стена зад дивана. Добавен е и мек килим със съвременен дизайн, в който да има капчица от свежите цветове наоколо.

Основно за атмосферата в дневната зона е осветлението. Създадени са няколко осветителни кръга – висящи от тавана полилеи, спотове, както и функционално осветление – лед лента над кухненския плот и лампион до дивана. Комбинацията от различните осветителни тела помага да се създадат различни сценарии – всичко от спокойна вечер с книга до парти с приятели.

Мартина споделя:

„Кухнята не ни беше любима, но бюджетът не позволяваше цялостна промяна. Оранжевите й вратички бяха свежи, но напомняха за друго време. Решихме да направим “лифтинг” – пребоядисахме вратичките в бяло, със скрити фрезовани дръжки. Добавихме вградени абсорбатор и съдомиялна. Пространството над шкафовете с видима вентилационна тръба не ни хареса – скрихме го с гипсокартонов куфар в тъмен цвят, което накара кухнята да заблести. Финалният щрих беше поръчков шкаф, в който да влязат от прибори до етажерка за вино. Добавихме работно осветление над плота и старата кухня заживя нов живот.“

Спалнята е решена в спокойно тъмносиньо и сметана. Съществуващите легло и гардероб са допълнени от нови поръчкови мебели в лицето на скрина и нощните шкафчета с характерен детайл. Геометричният тапет е влязъл и тук, но светъл и спокоен. Текстилът също играе важна роля, като в стаята е заложено на два различни типа завеси – богатите памучни завеси филтрират меко светлината, а плътните от деним са точния баланс между нежност и грубост. Съчетани са с килим от мека вълна в неутрален цвят и ето помещение, в което да се събуждаш с радост.

Снимки са направени от Андрей Василев и IRchitect

Споделете

PinIt