Лондон: Няма таен план за оставането ни в ЕС

Великобритания няма да остане в ЕС чрез „тайна вратичка“ и след Брекзита през 2019 г. ще напусне единния пазар и митническия съюз, обещаха двама британски министри в интервю за в. Sunday Telegraph.

След като имаха разногласия за необходимостта от евентуален преходен период след излизане на Обединеното кралство от ЕС, което по план трябва да стане през март 2019 г., министърът на финансите Филип Хамънд – привърженик на варианта с прехода – и министърът на търговията Лиъм Фокс, който беше против, изглежда са сближили вижданията си.

„Искаме икономиката ни да остане силна и динамична в този период на промени. Това означава, че предприятията трябва да могат да бъдат сигурни, че когато само след 20 месеца напуснем ЕС, те няма да се окажат на ръба на пропастта. Поради това смятаме, че ограничен преходен период ще е важен за насърчаване на националните ни интереси и за гарантиране на по-голяма сигурност на предприятията. Този период обаче не може да е безкраен, това не може да тайна вратичка за оставане в ЕС“, посочват пред вестника Хамънд и Фокс.

В този период Великобритания ще е извън митническия съюз и ще се явява „трета страна“, а не страна по европейските договори, твърдят министрите.

Преговорите с Евросъюза за Брекзит започнаха през юни с обсъждане на три ключови въпроса: бъдещите права на европейските граждани, живеещи в Обединеното кралство, уреждането на финансовите ангажименти при раздялата …

Споделете

PinIt