Изкуство и Общество

Иран разширява ракетната си програма (ВИДЕО)

Иранският парламента гласува отпускането на 520 милиона долара за развитието на балистичната програма на страната. Парите ще отидат още и за финансиране на регионалните дейностите на елитните въоръжени сили на страната – Гвардейците на революцията, предаде Reuters.

„Американците трябва да знаят, че това е само първата ни стъпка“, предупреди председателят на парламента Али Лариджани, след като обяви, че парламентаристите са подкрепили с огромно мнозинство серия мерки, чиято цел е „справянето с терористичните и авантюристични действия на СAЩ в района“.

Този законопроект се подкрепя от външното министерство и правителството и е част от поредица мерки в отговор на приетия наскоро от Конгреса на САЩ закон, предложени от надзорния съвет, който следи за изпълняването на споразумение с големите сили по иранската ядрена програма, каза иранският заместник-външен министър и висш преговарящ Абас Арагчи.

През юли САЩ наложиха на Иран нови санкции, насочени срещу неговата ракетна програма.

„САЩ остават дълбоко загрижени от пагубните действия на Иран в Близкия изток, които саботират стабилността, сигурността и благоденствието в района“, заяви тогава говорителката на американския Държавен департамент Хедър Науърт. Тя осъди „трайната подкрепа на Иран за терористични организации като Хизбула, Хамас и Ислямски джихад, които заплашват Израел и стабилността в Близкия изток“.