Бизнес и Политика

Чужди работници спасяват сезона в България

Българските черноморски курорти все по-трудно си намират обслужващ персонал. Минималната работна заплата не е достатъчно атрактивна за българите, които предпочитат да работят в чужбина, пише Deutsche Welle, позовавайки се на репортаж на ARD от курорта Албена.
В жегата Артур е седнал с чиния гореща готова супа на пейка пред общежитието за сезонни работници. Тук условията са скромни, но е чисто. На балкона е простряно изпрано облекло на сервитьор. 18-годишният Артур е енергично момче, което не спира да говори. Разказва, че в родината си следва право, но тук работи като келнер. „Искам да събера опит в чужбина и да спечеля малко пари“, казва той.

За около 250 евро на месец, включително храната и спането, младият украинец от Полтава работи на смени в един хотел в курорта Албена край Варна. Тук човек не може да забогатее. Това го знае и Артур. Но в Украйна се води война, а той намира прекрасно това, че има възможност да поработи през ваканцията. Всеки ден украинецът обслужва и руски туристи. Да, Украйна и Русия са военни противници, но „… войната се води другаде и няма защо да я пренасяме тук“, казва той.

„Не успяваме да привлечем българи“

Артур е един от общо около 3 100 сезонни работници в България от страни извън ЕС. Украинците са най-голямата група – 2 600 души. Останалите са предимно молдовци или турци. Седемстотин от тези сезонни работници са наети в Албена АД. „При нас ра…