Бизнес и Политика

Рекордно скъп алкохол

Алкохолът като инвестиция е все по-актуален начин за съхранение на богатството. На търг колекционерски бутилки скоч продадени през първото полугодие на текущата година във Великобритания достигна рекордната сума от 14.34 млн. USD, съобщава СNВС. Това е ръст от 94% спрямо същия период на 2016-а. Броят на продадените бутилки за същия период бележи ръст от 50%.

„Пазарът се развива добре. Отчитаме значителен ръст в предлагането. Търсенето обаче расте още по-бързи темпове, което е причина цените да растат”, казва Aнди Cимпcън консултант в компанията Rаrе Whіѕkеу 101.

50-гoдишнo Масаllаn е най-скъпо продадената бутилка скоч на Острова от началото на 2017 г. Цената е 83 656 USD. Най-силен обаче е интересът към японските марки. Доказателство за това е, че те са повишили цената си с цели 232% от началото на текущата година. Най-известни сред колекционерите са марките Yаmаzаkі и Каruіzаwа. Те са повишили цената си с над 30 пъти. Най-скъпо продадената бутилка е от марката Каruіzаwа. Става дума за скоч произведен през 1960 г. и продаден през април тази година а сумата от 128 291 USD.