Интериор

Общинска фирма с поръчка, на която пасва само Dacia

Общинската компания Център за градска мобилност (ЦГМ) иска да купи на лизинг 60 нови автомобила. Но условията на обществената поръчка са написани така, че само една марка ванове ги покрива – Dacia Dokker, съобщи „Капитал“.

Поръчката е за автомобили, които ще обслужват новите платени зони за паркиране в столицата. С решение от 20 юли на Столичния общински съвет бе разширен обсегът на зелената зона, което „налага спешното наемане на автомобили поради липсата на такива и поради остарелия наличен автомобилен парк“, обясниха от ЦГМ пред „Капитал“. Крайният срок за подаване на оферти е 1 септември 2017 г.

Търсят се 30 автомобила тип „ван“ с бензинови двигатели, 20 вана с дизелови и 10 леки коли тип „хечбек“ с бензинов двигател. Според обявлението на търга те няма да бъдат купени, а ще бъдат наети за четири години и половина, а прогнозната стойност е 1.5 млн. лв.

От ЦГМ оправдават избора си на процедура с това, че максималното плащане на месец за един автомобил ще е 400 лв. за лизингова вноска, което, „пресметнато за по-малко от пет години, прави икономически изгодна сума за нова кола, особено на фона на разходите за ремонт на стар автомобил“.

Има две неща, които се открояват в този търг. Едното е, че поръчката не е разделена на обособени позиции за трите различни вида автомобили, които ЦГМ очаква да се доставят. Най-често в търговете за купуване на автомобили различ…