Изкуство и Общество

Украйна депортира руска журналистка

Журналистката от Първи канал на руската телевизия Анна Курбатова ще бъде депортирана от Украйна в Русия, заяви прессекретарят на Службата за сигурност на Украйна Олена Хитлянска, цитирана от ТАСС.

„Руската пропагандистка Анна Курбатова ще бъде принудително върната в Русия. Украйна е правова държава. В момента се оформят документите за официалното й депортиране“, написа Хитлянска във Facebook. Тя подчерта, че „това ще се случи с всеки, който си позволява да позори Украйна“.

Малко по-рано руската телевизия Първи канал съобщи, че журналистката му Анна Курбатова е била отвлечена в Киев от агенти на Службата за сигурност на Украйна. След това съобщение руското посолство в Киев изпрати нота в украинското външно министерство със запитване да се изяснят обстоятелствата около случилото се с Курбатова и с настояване тя да бъде освободена.

Последният репортаж, който подготви руската журналистка, е за преследванията на нейни колеги в Украйна, а преди няколко дни по Първи канал се излъчи репортажът й за военния парад в Деня на независимостта на Украйна, отбелязва ТАСС.

Хитлянска отказа да отговори дали и как Курбатова е била задържана в Киев. Първи канал заяви, че журналистката е получавала заплахи от хора, които не харесват репортажите й.

Курбатова е в списък на украинския сайт „Миротворец“ на журналисти, занимаващи се с антиукраинска пропаганда. Същият сайт публикува личните данни на множество журналисти …