България Север

Есенният джаз фест в Плевен продължава, вижте програмата за днес

Вчера в Плевен започна Международният „Есен Джаз Фест“, организиран и финансиран от Община Плевен. Тази вечер фестивалът продължава с два концерта в парка на Регионалния исторически музей в Плевен. Входът е свободен.

Събота, 30 септември:

18:30 ч. – The Bedlam Club – синематик-джаз квартет, създаден от Самуел Покро – клавишни, кларинет (Франция) и Тавис Престън – контрабас (Шотландия). По-късно към тях се присъединяват и руският барабанист Дмитрий Ягодин и българският перкусионист Георги Попов. Свирили са на множество фестивали, от които можем да откроим „Аларма Пънк Джаз“ „Джаз Перелик“, честванията на 100 -годишнината от рождението на Хулио Кортасар и „София Филм Фест“. Писали са и музика за късометражни филми. Техният джаз може да бъде и енергичен като рокендрол и меланхоличен като електро-ембиънт импресия. Както е и в живота.

20:00 ч. – Борис Ковач & New Ritual Quartet – Новосадският саксофонист и композитор Борис Ковач (наричан от международната критика „Майкъл Наймън от Войводина“) е легенда в европейската авангардна музика вече четвърто десетилетие. Създател през годините на формациите LaDaA Ва Orchest, La Campanella и Ritual Nova Ensemble, Ковач се впуска в различни пътешествия между жанрове, изкуства и епохи. В музиката му има и танго, и джаз, и класика, и австро-унгарски мелодични реминисценции, и кабовердианска меланхолия… Тази музика – и в своя танцово-енергичен, и във вглъбено-съзерцателния си вариант – носи духа на равнината (пейзажът във Войводина е доста сходен с този на Дунавската равнина). През 2017 г. Борис Ковач се е отдал основно на композиране, така че концертът в Плевен е един от изключително редките случаи да бъде видян и чут на живо в последно време.

Материалът Есенният джаз фест в Плевен продължава, вижте програмата за днес е публикуван за пръв път на BG Север – Новини на часа.