Интериор

Руши се една от най-старите църкви в България

Руши се една от най-старите църкви у нас – тази до гроба на Иван Рилски. Малкият храм „Успение на св. Иван Рилски“ е изграден преди векове, a част от него попада под скала.

За последно е бил обновен преди около 200 години. Църквата е част от Рилската обител и част от културното ни наследство. Заради административни спънки, обаче, тя не може да бъде реновирана.

„Успение на св. Иван Рилски“ се намира в непосредствена близост до пещерата, където е живял светецът. Мястото целогодишно се посещава от хиляди туристи от цял свят.

„От години в храма има течове по скалата. Всичко това се отразява на стенописите. Куполът се е напукал, а влагата е навсякъде“, с мъка споделя отец Макарий пред „Нова телевизия“.

За да спасят църквата, която е част от културното ни историческо наследство, от Рилския манастир настояват тя да бъде обновена. Преди около година е внесен проект в Министерството на културата, който да бъде одобрен.

Нужен е основен ремонт с реконструкция на покривната част. От Министерството на културта обаче все още няма „зелена светлина“, въпреки че има събрани средства от дарения.