Интериор

40 години на сцена: Дует „Ритон“ готви грандиозен концерт

Дует „Ритон“ ще отпразнува 40 години на сцена с грандиозен концерт в най-голямата зала на НДК. Събитието ще се състои на 18 октомври.

Юбилейният концерт и новият албум носят името „Златен ритон“. „Златен ритон“ е стихотворение на известния български поет Ангел Симеонов, който не за първи път сътровява стихове за славното дуо. Поезията на Ангел Симеонов е безкраен извор на вдъхновение за звездната двойка – Катя и Здравко.

Концертът ще сбъдне една дългогодишна мечта на Катя – да представи песен, основана на класическа мелодия. Щом прочита прекрасното стихотворение „Златен Ритон“ на Ангел Симеонов, Катя веднага прави асоциация с Лунната соната на Бетховен. Композиторът Росалин Наков вмъква музикален цитат от творбата на Бетховен в инструментала на песента. Така мечтата на красивата изпълнителка става факт.

Концертът за юбилея ще бъде разделен на две части. В първата част феновете ще имат възможността да чуят най-новите песни на любимите изпълнители. Пет от тях – „Есенна тъга“, „Мечти край морето“, „Пристанище“, „Очакване“ и „Златен ритон“ са по стихове на поета Ангел Симеонов. Във втората част на концерта зрителите ще могат да се насладят на класическите хитове на дует „Ритон“.

Здравко Желязков и Катя Михайлова завършват Държавната консерватория през 1977. Те са единствените в историята на Музикалната акад…