Бизнес и Политика

Електромобилите могат да сринат петролния пазар

Цената на петрола може да падне до $10 за барел заради развитието на електромобилите. Такава прогноза направи пред CNBC Крис Уейтлинг, който е изпълнителен директор на Longview Economics. Според него пред следващите между шест и осем години революцията на електромобилите ще повлияе сериозно на търговията с ценната суровина.

Анализаторът смята, че едно от най-значимите събития за петролния пазар през 2018 година вероятно ще бъде Първичното публично предлагане на саудитската петролна компания Aramco.

Въпреки очакванията за срив на цената на петрола в следващите години, в средносрочен план няма да има значителни изменения, коментира още Уейтлинг. Той припомня обаче, че 70% от петрола се използва за нуждите на транспорта. Затова и в дългосрочен план революцията при електромобилите ще повлияе сериозно на търговията със суровината.

„Преди 120 години светът не живееше от петрол, той не е бил винаги двигател на икономиката“, коментира Уейтлинг и посочи, че ситуацията се променя и алтернативните горива навлизат много бързо.

В последните три години цената на петрола се понижи от $120 за барел до днешните около $50-60, преминавайки и през нива от под $40 за барел. На пазарите влияние оказваха множество фактори и най-вече шистовата революция в САЩ.

Това накара и ОПЕК да предприеме действия и да ограничи производството си, за да балансира пазарите. Преди дни организацията съобщи, че това е факт и сега наред е с…