България Север

Треската за кино завладява Габрово (Програма)

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Осмо поредно издание на Смешен филм фест ще се проведе от 18-ти до 24-ти октомври в Габрово. Новината съобщиха пред журналисти кметът Таня Христова и организаторът на филмовия фестивал Калина Вагенщайн.

На голям екран в зала „Възраждане“ всички габровци и гости на града ще имат възможността да се насладят на общо 17 са заглавията, разпределени в модулите: „Конкурс“, „Световен екран“, „Детско кино“ и „Вечер на българското кино“.

Десет са продукциите, които са включени в конкурсната програма, а носителя на приза „Най-добър филм на Габрово“, ще бъде определено от тричленно жури, в състав: актрисата Стефания Колева, писателят Иван Марков и кинокритикът Деян Статулов, информира кметът Таня Христова.

Важна роля при определянето на призьорите отново ще има публиката. Зрителите могат да изберат своя фаворит като гласуват с анкетна карта в зала „Възраждане“ или на сайта на фестивала www.filmfest.gabrovo.bg.

Филмовият фестивал ще бъде открит в сряда, 18 октомври, от 20.00 ч. с прожекцията на испанския филм, борещ се за приза „Най-добър филм на Габрово“, като малко по-рано, около 19.45 ч. ще очаква тричленното жури да бъде посрещнато и по червен килим да влезе в зала „Възраждане“.

В програмата на Смешен филм фест българското кино винаги е било на особена почит. И тази година на него е посветена съботната вечер – 21 октомври, с един документален и два игрални филма, а гости ще ни бъдат техните режисьори и актьори.

Документалният филм „Ром Кихот“ ще бъде представен от режисьорите Петя Накова, която по време на фестивала ще е ръководител на ателие по документално кино, и Нина Пехливанова. Прожекцията ще е с вход свободен!

Вторият филм – „Лили Рибката“, още с появяването си получи висока оценка на 35-ия Фестивал “Златна роза” 2017. Журито присъди Диплом на режисьора Ясен Григоров и творческия екип за благородните им усилия в трудната област на детското кино. За премиерата на филма, в който участва звездата на българския комедиен небосклон – Татяна Лолова и цяло съзвездие популярни актьори, в Габрово ще бъде режисьорът на продукцията Ясен Григоров и любими лица от телевизионния екран. Филмът е подходящ и за възрастни!

Режисьорът Димитър Коцев – Шошо (председател на журито на Смешен филм фест 2016) и сценаристът Иван Марков (жури на Смешен филм фест 2017) ще представят общата си творба „Маймуна“. Към тях ще се присъедини младата и изключително талантлива Александра Костова, изпълняваща ролята на 12-годишната дъщеря на Юлиян Вергов.

Вечерта на българското кино обещава да бъде звездна и емоционална, защото това са само част от изненадите, които сме подготвили за публиката, заяви Калина Вагенщайн.

По традиция съботните и неделните прожекции, започващи от 11.00 часа, са време за най-малките приятели на фестивала. „На най-емоционалната ни аудитория ще предложим два забавни и красиви европейски анимационни филма“, сподели организаторът на филмовия фест.

И тази година с подбрана филмова програма ще се смее не само Габрово, ще се смеят и феновете на комедийното кино в Севлиево, защото Смешен филм фест ще гостува също в града.

След реализираната в предходното издание детска работилница за анимация, тази година са предвидени занимания за по-големи. По време на фестивала младите хора с интереси в областта на киното и журналистиката ще имат възможност да се включат в ателие за документално кино.

Работилницата ще разкрие смисъла, възможностите и способите за реализация на документален филм, а в главната роля разбира се ще е Хуморът. Работата ще започне на 18 октомври, а документалните миниатюри ще бъдат представен на закриването на фестивала на 24 октомври от 20 часа в зала „Възраждане“.

„Уверени в това, че киното не само забавлява, а има положителен социален и образователен ефект, сме осигурили свободен достъп на зрителите за прожекциите на първия филм от програмата на 18 октомври, сряда, от 18.00 часа „Стар мърморко“ и документалния филм в събота, 21 октомври, от 16.30 часа „Ром Кихот“.

За всички останали прожекции цената на билета е 3 лева, а за най-запалените почитатели от тази година има абонаментна карта, която ще им осигури достъп до всички платени прожекции – цената е 28 лева“, добави към казаното още кметът Таня Христова.

Смешен филм фест никога не е бил само кино, затова на публиката ще бъдат предложени съпътстващи събития, които да направят преживяването още по-емоционално.

На 20 октомври, петък, от 17.00 часа в Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ един от тримата членове на журито – Иван Марков, ще представи книгата си „Гранични отклонения“. Входът за събитието е свободен!

Вълнуваща среща с очарователната Стефания Колева ще имат на 23 октомври младите таланти от Театрална студия „Движение“ към ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“.

ПРОГРАМА

18 октомври, сряда

18.00 ч. Стар мърморко – Финландия (Световен екран) – Вход свободен
20.00 ч. Официално откриване

Сега или никога – Испания (Конкурс)

19 октомври, четвъртък

18.00 ч. Омъжих се за тъпак – Аржентина (Конкурс)
20.00 ч. Планетата на необвързаните – Полша (Конкурс)

20 октомври, петък

17.00 ч. Представяне на книгата „Гранични отклонения“, автор – Иван Марков
Регионална библиотека „Априлов – Палаузов”
18.00 ч. Светлините на селото – Русия (Конкурс)
20.00 ч. Кралицата на Испания – Испания (Конкурс)

21 октомври, събота

11.00 ч. Щъркелчето Ричард (Германия, Белгия, Люксембург, Норвегия) – Пълнометражен анимационен филм за деца
Вечер на българското кино

16.30 ч. Ром Кихот – документален филм. Вход свободен
18.00 ч. Лили Рибката (Конкурс). Филм за семейна аудитория
20.00 ч. Маймуна

22 октомври, неделя

11.00 ч. Фантастичното приключение до Оз – Русия. Пълнометражен анимационен филм за деца
18.00 ч. Сент Амур – Франция, Белгия (Конкурс)
20.00 ч. Тели и Толи – Русия, Канада, Грузия, Гърция (Конкурс)

23 октомври, понеделник

18.00 ч. Коледна нощ в Барселона – Испания (Конкурс)
20.00 ч. Човек на име Уве – Швеция (Конкурс)

24 октомври, вторник

18.00 ч. С Трабанта до последен дъх – Чехия (Световен екран)
20.00 ч. Закриване на фестивала
Суинг – Унгария (Световен екран)

Цена на билета – 3 лв. Абонаментна карта – 28 лв. Повече информация за фестивала на: www.filmfest.gabrovo.bg.

Смешен филм фест 8 се реализира със съдействието на: Руски културно-информационен център, Унгарски културен институт към Посолството на Унгария, Посолство на Република Аржентина, Чешки център София, Фондация „Арт офис“, Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730