Изкуство и Общество

Колко е силна турската икономика?

В началото на миналата седмица за пореден път се убедихме колко голямо е влиянието на политическите решения върху икономиката. След задържането на служител на американското консулство в Истанбул, САЩ спря да издава визи за турски граждани. Турция след това отговори със същото. В резултат на това водещият индекс на истанбулската борса регистрира най-ниската си стойност от 4 месеца насам, а турската лира междувременно се обезцени рекордно.

Хатидже Карахан е главна съветничка на турския президент Ердоган по икономическите въпроси. Пред ДВ тя се опита да омаловажи станалото: „Още в средата на тази седмица турската лира възстанови половината от загубите. Цялостното възстановяване на валутните курсове ще зависи от волята на двете страни да приключат успешно този спор“, заяви икономистката. По думите ѝ, Турция е предприела „конструктивни дипломатически усилия“, и ако САЩ се присъединят, нямало да има дългосрочни негативни последици за икономиката.

Оптимизмът на Карахан относно спора със САЩ, които впрочем са четвъртият най-голям пазар за турския износ, е свързан с доверието ѝ в силите на турската икономика. По официални данни на Турския статистически институт Turkstat, през второто тримесечие на 2017 БВП е нараснал с 5,1 процента спрямо същия период на миналата година. За сравнение: сред страните от Г-20 само Китай и Индия имат по-добри показатели. С най-голям принос за турския ръст е търговията с ЕС, който е най-важният външнотърговски пар…