България Север

Показаха трофеи на благороден елен, добити в СЦДП – Габрово

снимка: СЦДП – Габрово

Десетки горски и ловни деятели, граждани и официални лица уважиха станалия вече традиционен преглед на трофеи от благороден елен, добити на територията на Северноцентралното държавно предприятие – Габрово.

Домакин на тазгодишното събитие отново бе ДЛС „Росица“, като в местността Лъгът бяха експонирани 42 екземпляра от ловен сезон Септември 2017. Най-впечатляващият трофей бе с тегло 15.340 кг, добит на територията на ДЛС Попово.

снимка: СЦДП – Габрово

„Надявам се традицията, която създаде Северноцентралното държавно предприятие със своите ловни стопанства да продължи и приканвам колегите от цялата страна да се присъединят“, каза при официалното откриване изпълнителният директор на ИАГ инж. Григор Гогов.

Изложението откриха домакините – директорът на СЦДП инж. Цветелин Миланов и директорът на ДЛС „Росица“ инж. Иван Степанов, в присъствието на инж. Гогов, на областния управител на Разград Гюнай Хюсмен и великотърновския зам.-областен управител Ивета Кабакчиева. Сред гостите бяха директорите на Североизточното и Северозападното държавно предприятие, директорите на Регионалните дирекции по горите във В. Търново и София, директорите на ловни и горски стопанства от областите Габрово, Русе, Разград, Силистра, В. Търново.

снимка: СЦДП – Габрово

На събитието присъстваха и ловните водачи от стопанствата, като по време на огледите всеки от тях обоснова причините да разреши за отстрел дадения екземпляр. Основен принцип е да се запазват силните и перспективни за популацията животни, категорични са ловните деятели.

Смисълът на подобни изложения е именно да се увеличава културата на отстрел, обясниха организаторите. „Имаме вече всички основания да кажем, че ловуването може да бъде средство за манипулиране, в положителна посока, на популацията. И когато го използваме умело и разумно, успехите са неминуеми“, категоричен бе инж. Иван Степанов, който подчерта, че у нас стопанисваме най-високопроизводителните местообитания на благороден елен в Европа и света.

снимка: СЦДП – Габрово

По неговите думи ловците също вече оценяват практиката на ловните стопанства да се съблюдават строги подборни критерии за отстрел.

Рядко се виждат трофеи, като показаните в Лъгът, сподели областният управител на Разград Гюнай Хюсмен. „Те показват, че сме европейци и като институции все по-добре се справяме със задълженията си. Да си горски е чест, вие сте хората, които опазвате нашите гори и нашия дивеч, вашата професия е велико призвание. Вярваме ви и разчитаме на вас!“, обърна се г-н Хюсмен към заетите в сектора.

снимка: СЦДП – Габрово

Директорът на Северноцентралното държавно предприятие инж. Миланов поздрави двамата инициатори, поставили началото на подобни изложения у нас – директорът на ДЛС „Воден – Ири Хисар“ инж. Кирил Колев и на ДЛС „Росица“ инж. Иван Степанов.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730