Автомобили

Обиски в централата на BMW

Антимонополни регулатори на Европейската комисия са обискирали централата на BMW в Мюнхен по подозрения, че компанията е участвала в картел, предава AP. Европейската комисия разпространи по-рано днес изявление, че е извършила проверка през седмицата без да посочва името на автопроизводителя.

Обиските са свързани с опасенията на Комисията, че няколко германски автомобилни компании може да са нарушили антимонополните правила на ЕС, които не допускат картелни споразумения и ограничаващи бизнес практики, гласи съобщението, цитирано от Reuters. От BMW обявиха, че сътрудничат на Комисията, а претърсванията не бива да се интерпретират като начало на антимонополно разследване.

На 21 юли германското списание Spiegel съобщи, че Volkswagen, Audi, Porsche, BMW и Daimler са съгласували действията си в областта на технологиите, цените, доставчиците и разработката на методи за пречистване на отработените газове при дизелови модели още от 90-те години на миналия век. От тогава насам са били проведени около 60 работни срещи, в които са участвали над 200 служители на концерните. Целта на производителите е била да намалят до минимум конкуренцията помежду си.