Интериор

Интересни, здрави и достъпни – модулните къщи Koda

В статията ще ви запознаем с един проект на естонското студио Kodasema, а именно малките модулни къщи Koda. Интересното и иновативното при тях е, че те могат да бъдат инсталирани дори и на най-неочакваните места – трудно достъпни местности или допълнение към съществуващи сгради.

Чрез съвкупност от добре облислени решения и технологии се създават елегантни микроотделения, които лесно се превръщат в комфортни стаи, които могат да се използват за жилищни или бизнес услуги като къщи за гости, кафенета, студиа и обществени помещения.

Къщите са изградени от тънки композитни панели, изработени от бетон отвън и дърво отвътре, с вакуумен изолационен слой между тях. Тази комбинация от материали създава траен екстериор и удобен интериор. Предната фасада на сградата е четирислойна стъклена стена, а често се изгражда и малка тераса.

В интериора са използвани CLT панели(панелите от кръстосана слоеста дървесина), изработени от смърч, които се обработват с натурални масла и восъци, като по този начин дървото става абсолютно безопасно, както за хората, така и за околната среда.

Бетонът, който се използва в конструкциите е 3 пъти по-силен от обичайното и с течение на времето става още по-издръжлив. Ефективната текстура на панелите се постига чрез отливане на бетон с помощта на стари яхтени платна, които създават уникален модел на повърхността.

В снимките по-долу виждате модулната постройка, превърната в компактен и удобен малък дом, позициониран в трудно достъпна местност, близо до иглолистна гора, заобиколен от чиста природа.

Снимки: Пол Куиме