База Данни Картини

Борисов, с геополитиката му за обединението на Балканите е добра по оста Турция – Европа

Алексей Петров: Борисов, с геополитиката му за обединението на Балканите е добра по оста Турция – Европа

 

 

 

 

 

Интервю на Радио К2 с Алексей Петров от 1 ноември 2017 г.

 

 

Радио К2: Как оценявате политиката на премиера Бойко Борисов на Балканите с оглед влизането на Западните Балкани в ЕС, започването на такива процедури, и политиката му по отношение на Турция?

 

Алексей Петров: Намирам, че това е една изключително добра възможност за реализиране на потенциал, какъвто действително има много на това място. Разбира се това, доколкото разбирам, се извежда на дневен ред и му се дава акцент заради българското европредседателство, което е добре. Струва ми се успоредно с това или заедно с това е добре наистина акцентът да бъде за ролята и мястото на България все пак от една страна географски ключово, свързано с тези страни – Босна и Херцеговина, Албания, Македония. И от друга страна ние, да знаем от географията, че сме транспортен коридор, въпросът е в днешно време какво преминава през нас. И ние знаем, че един от коридорите, който се използва за всевъзможни неща, се използва в днешно време и от терористите.

 

Радио К2: Балканите са определяни като „барутен погреб”, мирът и стабилността на Балканите на какво трябва да се основават и на какво трябва да се крепят?

 

Алексей Петров: Аз завърших с това, трябва не само в контекста на това, което се случи в Ню Йорк. Смятам, че освен този огромен потенциал, който има тук на Балканите за развитие, има и потенциал на опасности. И смятам, че ни се пада ролята на нас българите, на България по-точно се пада този ангажимент по-скоро да сме водещи в това и ако може с акцент в превенцията и проактивното поведение и действие. Считам, че може да сме от полза като страна на другите, които им предстои влизане в ЕС от гледна точка на това, че от една страна ние сме във взаимодействие с европейските страни, ние сме в обмена на информация по тази линия във връзка с тези опасности. От друга имаме и повече опит. И разбира се трябва да се възползваме от това председателство да дадем друг акцент на тези опасности. Да потърсим, как да кажа, може би да използвам това клише, но то е така, общоевропейска политика. За това, че България, като граница на Европа, трябва да има друга роля, друго значение и това значение трябва да бъде оценено и да му бъде обърнато внимание.

 

Радио К2: Намираме се в сградата на Специализирания наказателен съд, считате ли, че спецмагистратите трябва да получават допълнително по 6 заплати?

 

Алексей Петров: Категорично да! Смятам, че тази язва на България в този период – корупцията, за да бъде отстранена хората, които се занимават с това, трябва да бъдат тотално независими. И от друга страна хора, които са с голямо възнаграждение, за да не чувстват никаква необходимост, да не си помислят по никакъв начин за други източници на финансова подкрепа. Защо ако в България говорим за промяна, тя трябва да започне от това. Аз си спомням когато през 2008 г. стартира ДАНС и се дадоха едни големи заплати, какъв ентусиазъм и каква целенасоченост ръководеше хората по отношение точно на частта корупция и по принцип националната сигурност. Така че изцяло подкрепям, намирам го за изключително точна мярка.

 

Радио К2: Ще потърсите ли правата си от българската държава за това, че вашето дело започва отначало, тъй като г-жа Ченалова не беше способна да Ви съди?

 

Алексей Петров: Как да кажа, правата, ако ги търся по този начин, ще трябва да осъдя България. Вече го направих в Страсбург. По-скоро ще се опитам по някакъв начин да потърся някакви промени, подобни злоупотреби с власт или заета позиция, когато се понасят щети от хората или се нанасят щети на държавата да се търси персонална отговорност.

 

Радио К2: И за финал на нашия разговор, днес е 1-ви ноември, един светъл български празник, Денят на народните будители, Вие сте и научен преподавател, какво ще бъде Вашето послание към нашите слушатели и научната общност?

 

Алексей Петров: Трябва да търсим будителите, трябва да ги подкрепяме, трябва да ги следваме, защото в крайна сметка още от Възраждането това е закрепило, това е утвърдило България. И в днешно време са ни изключително необходими, трябва да ги търсим, трябва да ги следваме и наистина това са хората, както в онова време, в днешно време по-скоро предприемачите са с този дух, защото по-скоро икономиката ни е проблема, да дадем възможност да се почувстват духовно свободни, за да могат да се реализират и покрай тях и другите!