База Данни Картини

Ивелина Василева: Мониторинговият доклад на ЕК отчита напредъка и показва, че посоката ни е правилна

Ивелина Василева: Мониторинговият доклад на ЕК отчита напредъка и показва, че посоката ни е правилна

 

 

 

Ивелина Василева, народен представител от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:

Решението на БСП да не участва повече в пленарните заседания на парламента докато не бъде подадена оставка от Димитър Главчев.

    „Мислите ли, че това е полезно за работата на българския парламент и мислите ли, че така трябва да се решават парламентарните въпроси за парламентарното участие на управляващи и опозиция?“, попита водещата Клара Маринова. Ивелина Василева отговори, че действително в миналото и ГЕРБ са предприемали подобни действия, когато са били в опозиция по време на правителството на Пламен Орешарски. Но премиерът Борисов днес е припомнил един свой разговор с тогавашния председател на ЕП Мартин Шулц от ПЕС, който му е казал, че „политиката на празния стол” е най-лошата политика. Народният представител заяви, че парламентът е мястото, където трябва да се провеждат дискусии и да се изразяват мнения, да се предлагат закони в полза на българските  граждани. Дебатите да бъдат по политики. „Парламентът не трябва да бъде място на караници и поведение от типа на това, което беше проявено от колегите от БСП, поведение на „сърдито, разглезено дете”!”, категорична бе Василева.

   „Аз съм страшно обезпокоена, но разбирам и опозицията. Когато нищо от това, което предлагаш, не се приема, нормално е да не ти издържат нервите и да стигнеш и до такива решения. Вина носите и вие, управляващите!”, посочи водещата Клара Маринова. Ивелина Василева не се съгласи и каза, че примерът от вчера е точно в обратната посока – били са приети предложенията за промени в закона за приватизацията и следприватизационен контрол, внесени от БСП. Но не само това. Народният представител обясни, че наистина гражданите са избрали народните представители, за да работят, а вчера препирните, породени от БСП, са изгубили два часа парламентарно време. Точно затова ГЕРБ са предложили удължаване на парламентарното време, защото има важни неща, които трябва да се свършат.

Докладът на ЕК по мониторинга на България.

    Ивелина Василева заяви, че в доклада има обективна оценка на свършеното, отчита се напредък. Предстои разбира се много работа за вършене. Важното е, че посоката е правилна и това е обективната оценка от страна на ЕК. Що се отнася до това дали има смисъл от тези доклади, които регулярно се предлагат от ЕК, то има доста коментари и в тази посока. Имаме обаче и ясната заявка и очакване, че с края на мандата на настоящата ЕК ще свърши и тази форма на наблюдение. Очакванията са, ако този механизъм продължи, той да бъде за всички държави членки, а не само за България и Румъния и не под тази форма.

    Ивелина Василева подчерта, че в този доклад няма нито една нова препоръка, за разлика от предишните, в които е имало и допълнителни коментари спрямо предходни констатации.

Заявката за промени в конституцията, които да премахнат давността за престъпления по време на приватизацята.

   Ивелина Василева обясни, че това е инициатива на ГЕРБ, а мненията на юристите са, че за да отпадне давността трябва да се направят промени в основния закон. Очакванията на българските граждани са в тази посока и от ГЕРБ смятат, че с тази инициатива отговарят на очакванията им. „Раздържавяването беше процес, който не в пълна степен отговаря на вижданията за прозрачност и откритост, в този смисъл това, което всички ние очакваме, е да се възстанови справедливостта. Това не може да се случи, ако продължават да действат сегашните регламенти, а именно отпадане на давността 5 години след реализиране на сделка по приватизация!”, обясни народният представител от ГЕРБ. Обществото трябва да живее с разбирането, че всичко е проверено и ако има виновни, те ще си понесат отговорността.

Вотът на недоверие.

    „Каква е целта на такъв вот и вие как се готвите да го посрещнете?”, попита водещата Клара Маринова. Ивелина Василева отговори, че ГЕРБ нямат никакви притеснения от този вот, това е техника на опозицията. Те обаче стоят твърдо зад правителството, което изпълнява своята програма. Важното е също дебатите да не бъдат водени в махленски тон, а в духа на парламентаризма.

   „Аритметическото действие показва, че не могат да бъдат събрани гласове, за да падне кабинета, но поне ще се вслушате ли в някои от препоръките на опозицията?”, попита водещата Клара Маринова. Ивелина Василева отговори, че зрялото парламентарно поведение предполага вслушване в конструктивните критики, ако има такива. Тя продължи, че важна е не само аритметиката, важно е и усещането сред обществото, важно е състоянието на икономиката и финансовите параметри на държавата. Според нея в обществото има усещане за повече стабилност спрямо началото на годината. Има и очаквания за ръст на икономиката и възможността на бюджета да подпомогне реализирането на съответните политики и да осигури по-добро заплащане на работещите в някои много важни сфери.

Доходите.

    „Безпокоят ли Ви данните, които КНСБ оповестиха за данните на доходите у нас? За нормален живот на 4 членно домакинство са необходими 2301 лева на месец. Като се тегли чертата под издръжката на живот са 75% от домакинствата в България!”, попита водещата Клара Маринова. Ивелина Василева отговори, че такива данни няма как да не се приемат с притеснение. Тя продължи, че през годините на прехода в редица моменти трендът на развитие е бил забавян, важното е обаче политическата воля да се продължи сегашната тенденция на положително икономическо развитие. Правят се възможните стъпки да се подпомогнат хората, ангажирани в социалната сфера и сферата на сигурността. Вчера е било взето и решение на правителството за коледни надбавки. Ръстът на икономиката обаче е това, което дава надежда, че и ангажираните в реалната икономика ще получават по-добри доходи, защото икономиката е тази, която генерира приходите в хазната. Ще продължат и усилията за подпомагане на социално слабите и уязвими групи. Много важен е и ангажиментът на правителството да работи за отпадане на административните пречки пред бизнеса.

Откриването на форума „Чист въздух” в Париж.

   Ивелина Василева заяви, че темата за чистота на атмосферния въздух е с много висок приоритет. Още повече, че ние сме изправени все още пред сериозно предизвикателство. Имаме 29 областни центрове с превишение на нормите на фини прахови частици. Имаме и наказателна процедура. Форумът в Париж обединява усилията на представители на институциите и неправителствения сектор, както и на местните общности и власти.

     Подобряването на чистота на въздуха е поставено и като основен приоритет на управлението и се предприемат редица стъпки и инициативи в тази посока. Още през миналата година е била сформирана работна група с няколко ведомства, които имат отношение към темата, за разработването на стандартизирани условия за твърдото битово гориво, използвано за отопление. Действията за ограничаване на замърсяването от автомобилния трафик също са много важни. „Обществото ни изключително отговорно се отнася към този въпрос. Има разбиране за това, че дори част от мерките да имат непопулярен характер трябва да бъдат приведени в действие, за да се грижим заедно за въздуха, който дишаме!”, завърши Ивелина Василева разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 16 ноември 2017 г.