Интериор

„Корсар“ за първи път на софийска сцена

На 24 ноември, за първи път на сцената на Софийската опера и балет ще се играе премиерата на балета „Корсар“ от Адолф Адам. Следващите премиерни спектакли през ноември са на 25 и 26.

„Балетът „Корсар“ е един от известните класически балети, който ние ще включим с огромна радост в репертоара си“-разказва Сара-Нора Кръстева, художествен ръководител на балетната трупа на Софийската опера и балет. Сара-Нора се запознава с Елдар Алиев, световноизвестен балетист, хореограф и педагог през 2014 година, на Международния балетен конкурс във Варна. Тогава хореографът обещава да постави в София своя редакция на прочутия балет. Алиев пътува няколко пъти до Операта ни, за да се запознае със състава на балета, с оркестъра и диригентите, които ще работят над „Корсар“. Хореографът е с отлични впечатления от всеки член от балетната трупа на първия ни театър, от дисциплината и таланта на артистите, които Сара-Нора Кръстева ръководи.

Елдар Алиев пристига на 17 ноември в София и ще бъде до 24 ноември, за да е заедно с колегите си от България до премиерата на шедьовъра „Корсар“.

Кой е Елдар Алиев?

Той е хореограф, автор на либретото и художник по осветлението на оригинална и динамична версия на творбата.

Алиев е роден е в Баку, където завършва Хореографското училище. През периода 1979 – 1992 г. е водещ солист на Кировския (Мариинския) театър. По време на работата си там се проявява не с…