Изкуство и Общество

Тайван и Япония засилиха сътрудничеството си

Тайван и Япония подписаха два меморандума за разбирателство, предназначени да засилят двустранното сътрудничество и обмен, съобщи Focus Taiwan. Те бяха подписани след Японско-тайванската икономическа и търговска конференция. Меморандумите са насочени към митническо сътрудничество и културен обмен.

Меморандумите за разбирателство по отношение на митниците ще създадат правна основа за справяне и докладване на случаи със заподозрени в контрабанда, посочва изданието. Споразумението между Тайван и Япония, което влиза в сила незабавно, ще позволи на митническите служители да обменят важна информация, която ще им помогне за справяне с контрабандата.

Тайванската министърка на културата Чен Ли-Чиун каза, че меморандумът в областта на културата ще задълбочи връзките между двете страни. Той засяга различни сфери на обмен, включително в изкуството и подпомагането и развитието на таланти.

Ежегодната конференция, която датира от 1976 година, се проведе в японската столица Токио. Представители на Япония и Тайван подчертаха значението на икономическото сътрудничество, като бяха обсъдени и други сфери като селското стопанство и интелектуалната собственост.

Беше обсъдено и премахването на забраната, наложена от Тайван, за внос на хранителни продукти от пет японски префектури, в които са били отчетени повишени нива на радиация. Япония е повдигнала въпроси за махане на забраната, но от Тайван първо искат убедителни доказателства, че заразените райони и …