България Север

Бивши кметове създават фондация за културно-историческото наследство на Плевен

Първата проява на фондация „Плевен“ ще е публикуването на списък с паметници, които се нуждаят от реставрация

На съвместна пресконференция в общината днес кметът Георг Спартански и бившите градоначалници Стефан Нинов, Андрей Романов, Петко Цолов, Найден Зеленогорски, както и бившият земеделски министър Венцислав Върбанов, обявиха създаването на фондация „Плевен”, която ще работи за развитието и съхранението на културно-историческото наследство на града. Спартански обяви, че идеята се подкрепя и от бившия кмет Румен Петков, който не може да присъства поради неотложни ангажименти. Фондацията ще бъде един естествен продължител на усилията на поколения плевенчани да пазят паметта за героите, дали живота си за освобождението на Плевен, и да развива и съхранява нашето културно-историческо наследство, с което заслужено се гордеем, заяви пред журналисти кметът.

„Аз съм дълбоко убеден, че всички заедно можем да направим така, че културно-историческото ни наследство да върне своя блясък и да бъде развито в новите условия с подкрепата, труда, идеите и инициативата на бившите кметове, министри и представителите във върховната законодателна власт и висшата изпълнителна власт. Мисля, че когато сме обединени с името „Плевен” на уста и на сърце и в ума около тази идея нещата ще се постигнат.” – подчерта Спартански. Той изрази изключителна благодарност за инициативата на своите колеги и специално на инициатора Стефан Нинов.
Според Нинов, Плевен е процъфтявал в културно и просветно отношение през миналия век и особено в последните двайсет години от столетието. За съжаление обаче по-късно, по време на така наречения „преход”, градът загуби редица културни институции като операта, младежкия дом, дома-музей на скулптора Ангел Спасов, постоянната галерия на Илия Бешков, кината в Плевен и ред други обекти. По думите му, сега трябва да търсим начини и средства да „вдигнем” обществеността и да търсим сили за следваща крачка в духовното развитие на Плевен.

„С фондации не можем да решим икономическите проблеми, но ние тук, в Плевен, бихме могли с участието на цялото население, на предприятията, фирмите, учрежденията, институциите и с помощта и на държавата да дадем едно по-добро бъдеще на културата. Битката за културата трябва да се превърне в битка за духа на Плевен и плевенчани” – убеден е Стефан Нинов.

Според Найден Зеленогорски новоучредената фондация трябва да се превърне в група за натиск към много хора от бизнеса, които са напуснали града, към шоумени, които могат да направят много за Плевен, както и на хора на науката и изкуството, които сега са извън България, да направят нещо за своя град.

Официалното учредяване на фондация „Плевен” ще бъде през януари, а първата и голяма проява ще е публикуването на списък с паметници на признателност в региона, които се нуждаят от реставрация и реконструкция.

 

Материалът Бивши кметове създават фондация за културно-историческото наследство на Плевен е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.