Бизнес и Политика

Дронове погват работохолиците (ВИДЕО)

Един от най-сериозните проблеми в областта на човешките ресурси в Япония е пренатоварването на служителите. В страната на Изгряващото слънце дори има дума, която означава смърт причинена от твърде много часове работа – „кароши”. Преди няколко месеца държавата организира кампания на „загасване на лампите”. Точно в края на работния ден помещенията на държавните учреждения потъваха в мрак и по този начин подканваха служителите да си тръгват.

Проблемът обаче е много по-голям в частната сфера. Фирмите също предприемат редица мерки за ограничаване броя на извънредните часове на своите служители. Най-новото, което са измислили, е работохолиците да бъдат гонени от работните им места с дронове. Те ще кръжат в края на работния ден около служителите от компанията „Тайсей”. „Ти френд” ще се позиционират над главите на работниците и ще пускат шотландската мелодия Auld Lang Syne, която в Япония се асоциира с края на работния ден.

Дроновете тип „Ти френд” ще работят в автономен режим и ще бъдат пуснати в продажба през април 2018 г. Тъй като цената им е висока, фирмите ще могат и да ги наемат срещу 440 USD на месец.