Бизнес и Политика

БТПП за 2018 г.: Заплатите пълзят нагоре

„Повече от половината работодатели предвиждат увеличение на заплатите. 17% нямат възможност за това. А 2% ще ги намалят. Това е сериозен сигнал към фирмите, които не се справят добре”, коментира пред „Здравей, България“ по Нова телевизия Цветан Симеонов – председател на Българската търговско-промишлената палата.

По думите му най-сериозен ръст на възнагражденията ще има в секторите промишленост, ИТ и телекомуникации, недвижими имоти и търговия.

Около 28% от бизнеса все още не е планирал дали ще вдига заплати, но досегашният опит показва, че поне половината от тези компании ще предприемат този ход догодина.

Според Симеонов 68% от фирмите предвиждат да раздадат бонуси за празниците, а 17% още не са решили дали ще имат възможност.

Мнозинството – 79% от компаниите в България, обаче предвиждат скромни повишения на възнагражденията с до 10%. Това обаче е доста добре, тъй като през следващата година не се очаква висока инфлация, посочи Симеонов.

По думите му, най-добре се справят компаниите, които са направили инвестиции, повишили са производителността и не зависят толкова от работната сила.

В момента при по-нискоквалифицираните служители, като строителите, средната заплата е около 850 лв. и ще нарасне до 930 лв. догодина. А в ИТ сектора средното възнаграждение ще се повиши от около 2500 лв. сега до 2800 лв.

Междувременно над 38% от бизнеса планира да наема нови работници, а к…