Изкуство и Общество

Нетаняху в Брюксел: Признаването на Ерусалим за столица е реалност

Признаването на Ерусалим за столица на Израел е съобразяване с една реалност, която прави намирането на решение на близкоизточния конфликт възможно. Това заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху преди срещата на министрите на външните работи на страните от ЕС.

Визитата на Нетаняху в Брюксел бе първата на израелски премиер в „сърцето“ на ЕС от 22 години насам. Тя се провежда след породилото полемика решение на американския президент Доналд Тръмп за признаване на Ерусалим за столица на Израел.

„Ерусалим е столица на Израел, никой не може да отрече това. Това не пречи на мира. Това прави мира възможен, защото е признание за една реалност, която е в самата същина на мира“, каза в Брюксел Нетаняху.

Той допълни, че тъй като повечето израелски правителствени служби са в Ерусалим, е очевидно, че Ерусалим е столица.

„Онова, което направи Тръмп, беше да постави открито фактите на масата“, допълни Нетаняху. Той заяви, че САЩ работят по ново предложение за мир в Близкия изток и каза, че на мира трябва да се даде шанс.

Същевременно стана ясно, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е отменил срещата си с Нетаняху. Като причина за това пресслужбата на ЕК обяви несъответствие в графиците.