Изкуство и Общество

Путин в Египет: Израел и Палестина спешно да преговарят

Москва и Кайро се обявяват за възобновяване на преките израелско-палестински преговори по всички въпроси. Това руският президент Владимир Путин след среща с египетския си колега Абдел Фатах ас Сиси в Кайро, съобщи ТАСС.

Нашите страни заедно се обявяват за незабавно възобновяване на прекия палестинско-израелски диалог по всички спорни въпроси, включително за статута на Ерусалим, каза Путин. Той отбеляза, че Русия смята за контрапродуктивни всякакви мерки, предшестващи изхода от преговорите между палестинците и израелците.

„Смятаме, че такива стъпки са дестабилизиращи, не помагат за решаване на ситуацията, а напротив, ще провокират конфликт“, предупреди Путин.

Египетският президент заяви, че юридическият статут на Ерусалим трябва да бъде определен единствено на базата на международното право и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Той посочи, че в разговорите си с Путин са обсъдили възможните последици от „опасното решение“ на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел.

Ас Сиси съобщи също, че двамата с Путин са потвърдили необходимостта от уреждане на сирийската криза по мирен път.