България Север

„Глава на Емил Розин” – акцент в Галерията през декември

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

Наближават Коледните празници.

Време, в което по-силно от всякога душите ни се стремят към доброта, обич и красота.

На вниманието на ценителите на изкуството Художествена галерия „Христо Цокев” представя един лъчезарен и положителен творец – габровската скулпторка Димитринка Гърнчарова и нейната творба „Глава на Емил Розин”.

Емил Розин (псевд. на Петър Ив. Петров) е журналист, поет и драматург. От 1957 г. живее и работи в Габрово. Автор е на „Песента на вълните”, „И търся далечен еделвайс”, „Морякът без кораб”, „Бягане за издръжливост”. През 2010 г. посмъртно е отличен с Априловска награда за цялостно творчество.

По негови стихове са написани песни, изпълнявани от известни наши певци: Христо Кидиков – „Песен за Етъра”, Богдана Крадочева – „Приказка за Боженци”, Мая Нешкова – „Очакване”, Михаил Белчев – „Има обич на тази земя”, Веселин Маринов – „Тази песен е за вас”, Мустафа Чаушев – „Завинаги” и др.

Авторът на скулптурата Димитринка Грънчарова е родена в с. Чехлевци, Габровско. Завършва Великотърновския университет, специалност „Скулптура”. Нейни творби са релефите на Андрей Германов и Орлин Василев в с. Боженци; в Габрово – релеф на Цанко Дюстабанов, Христо Смирненски и други. Редовен участник в Международното биенале на хумора и сатирата в Габрово.

Нейните спомени за поета ни пренасят в духа на времето на създаването на скулптурата:
„Познавам Емил Розин от бившия клуб на Културните дейци в Габрово. Там се четяха стихове, обсъждаха се творчески теми, спореше се и… толкова интересни „модели” на едно място.
Емил имаше интересен живот – моряк, студент, поет, но не това ме провокира да го поканя за модел. Допадна ми лицето му, искрено, одухотворено и слънчево.

Когато дойде в ателието поиска лист и химикал и започна да пише нещо. Предварително бях натрупала глина на стойка и започнах да моделирам. Никога не карам моделите си да позират статично. Мина известно време и Емил задряма на стола. Това ме улесни, да довърша портрета.
Листчето, което му дадох, се оказа стихотворение посветено на мен. Подари ми го напечатано, с дата и посвещение. Благодаря му!”

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730