База Данни Картини

Беновска пита Корнелия Нинова: От страх ли не дойдохте в „Беновска пита“ очи в очи с Десислава Атанасова и Антон Тодоров?

Беновска пита Корнелия Нинова: От страх ли не дойдохте в „Беновска пита“ очи в очи с Десислава Атанасова и Антон Тодоров?

 

 

Председателят на БСП Корнелия Нинова отговаря на въпроси на Беновска и други медии на пресконференция от 12 декември 2017.

 

Илиана Беновска: Добър ден, Илиана Беновска, Радио К2. Г-жо Нинова, след като аз изпълних Вашата заръка от миналата пресконференция да поканя „онези от ГЕРБ, които лъжат по „Техноимпекс““, Вие защо не дойдохте в предаването, пък и даже не ми отговорихте на поканата? От какво се страхувате?

 

Корнелия Нинова:  Не отидох в предаването Ви не защото се страхувам, а защото смятам, че в правова държава и където има ред се решават в съответните правораздавателни органи. Някой твърди, че някой друг е извършил престъпление – отида и го доказва. Поканих говорителите на ГЕРБ да го направят и да отидат в прокуратура и в съд. Не отидоха! Ходят в студия и разнасят документи. Единственият отговор в правова държава, който могат да получат, е, и го получават днес, е завеждане на дело срещу тях. Току що си внесох държавната такса и завеждам до края на деня дело на Десислава Атанасова и солидарно на ПП ГЕРБ, защото тя изразява тяхното мнение. Оттук нататък тези спорове се решават на плоскостта на съдебните дела.

 

Илиана Беновска: За какво, за клевета ли?

 

Корнелия Нинова: За всичко, включително и за злоупотреба и манипулиране на мнението на официални органи.

 

Илиана Беновска: Как?

 

Корнелия Нинова: Имам предвид, че г-жа Атанасова е била информирана чрез писмо от главния прокурор, че няма извършени престъпления, че има извършени проверки и въпреки това, след като вече е била информирана, продължи да клевети и да лъже в публичното пространство. В правова държава отговорността се носи по съдебен ред. Те ще си я понесат. Всичко, каквото имат да казвам оттук-нататък – в Съдебната палата, в Софийски градски съд. Заведено дело от Корнелия Нинова срещу Десислава Атанасова и цялата ПП ГЕРБ.

 

Атанас Зафиров: Уважаеми представители на медиите, мисля, че сега е моментът да ви информирам, че днес ИБ на БСП на свое заседание обсъди атаката срещу председателя на партията и хвърлените в публичното пространство лъжи и манипулации и даде оценка, че става дума за тежка политическа атака срещу лидера на най-голямата опозиционна партия в България, която атака се базира на клевети и манипулации, в това число чрез използване на държавни силови органи в лицето на ДАНС за натиск, включително и чрез манипулиране становището на Главна прокуратура на Република България, където ясно е казано, че няма данни за престъпление. ИБ на БСП заявява своята категорична подкрепа за председателя на партията Корнелия Нинова и намерението ни да не се отклоняваме от нашия опозиционен път както в Народното събрание, така и в обществото. И в заключение бих се обърнал към сценаристите от ГЕРБ и техните помощници – няма да ни уплашите!

 

Илиана Беновска: А може ли само един уточняващ въпрос – няма ли да го обсъдите това на НС да Ви подкрепи и НС, г-жо Нинова?

 

Корнелия Нинова: Когато решим да имаме НС ще Ви информираме.

 

Илиана Беновска: Не, питам дали предвиждате в дневния ред?

 

Корнелия Нинова: Не сме решавали да свикваме НС.

 

Илиана Беновска: По тази тема питам има ли нужда да се обсъди на НС, според Вас, и да получите една много по-широка подкрепа?

 

Атанас Зафиров: Г-жо Беновска, уверявам Ви, че в последните няколко дни съм в много тясна комуникация с огромната част от членовете на НС и немалка част от партийните структури в страната. Г-жа Нинова има пълната подкрепа на своята партия. Заставам зад своите думи и мога да се обоснова!

 

Анастасия Димитрова: Анастасия Димитрова, Телевизия „Европа“, г-жо Нинова, вчера Красимир Янков се обяви, че политиците на прехода трябва вече да си тръгнат и поиска Вашата оставка, как ще коментирате?

 

Корнелия Нинова: Когато политическият опонент те атакува политически и получи подкрепа и от хора вътре от партията и това се отрази и се отразява много активно и пиперливо от медиите на Делян Пеевски, значи съм на прав път! Това е моят отговор!

 

Илиана Беновска: Планирате ли и други такива протести, като гарнитура на вота на недоверие, по какви теми, евентуално, ако сте мислили и имате ли капацитет БСП да направите многолюден протест? Второ, какво става с вота на недоверие? С кого ще си партнирате по него, с ДПС как вървят нещата?

  

Корнелия Нинова: Не, не планираме протести, свързани с вота на недоверие. Вотът на недоверие е с тема корупция и остава такъв. Протестите идват като една естествена реакция на политика, която води до увеличението на цени на вода, ток, акцизи и т.н. От друга страна имаме доходи, които не растат с това темпо и хората обедняват. Това е естествена реакция на всичко това, което виждаме в страната, по мнение на хората. Така че действия, които ощетяват доходите на хората, живота им, влияят върху бедност, върху проблеми в здравеопазването – да, протест винаги ще има и ще организираме такива. Но не ги връзваме конкретно с вота на недоверие и внасянето му. Тази седмица ще проведем разговорите с ДПС, втори кръг, ще участват и председателите на двете партии и ще ви информираме за решението – кога го внасяме, темата е корупция и от това ние, като партия, няма да отстъпим, имаме такова политическо решение.