България Север

Снимат филм за „Малката маркиза“ от Севлиево Фани Попова – Мутафова

снимка: Община Севлиево

Презентация на проекта за документалния филм “Малката маркиза”, посветен на писателката Фани Попова-Мутафова беше показана в Община Севлиево. В присъствието на представители на поетичните среди, носители на наградата “Мара Белчева”, медии, бивши и настоящи общински съветници, учители и ученици, авторите на проекта разказаха подробно за цялостната си концепция.

Целта на презентацията беше да се запознае широката общественост с идеята за филма и да се подпомогне набирането на средства за неговото осъществяване. Сред специалните гости на събитието бяха кметът на община Севлиево д-р Иван Иванов и инж. Васил Кънев, носител на отличието Почетен знак – Севлиево.

Шестдесет минутната лента ще представи погледа на сценаристите Елица Гоцева и Теодора Дончева върху живота и творчеството на писателката, а режисьорският поглед на Станислав Дончев ще улови и пресъздаде богатата палитра от чувства, движили я през целия ѝ живот.

снимка: Община Севлиево

Филмът ще изследва сложната и противоречива личност на родената в Севлиево Фани Попова-Мутафова, многообразието на нейното творчество, стихийната ѝ работливост, въздействието на перото ѝ, несломимостта на духа ѝ, любовта ѝ към Чавдар Мутафов и към Отечеството.

Документалният филм „Малката маркиза“ е посветен на 115-та годишнина от рождението и 40-та годишнина от смъртта на Фани Попова-Мутафова – първата българска писателка, призната през XX век за равна на мъжете писатели. До 1944 г. тя успява да издаде 35 книги, с което се превръща в най-популярната писателка на България. А дали битието определя и влияе на творчеството или талантът е неподвластен на заобикалящата го среда, това е екзистенциален въпроси, който катов секи въпрос, свързан със свободата и творчеството – е вечен…

Гостите на събитието присъстваха и на прожекцията на изтънчената трагикомедия, копродукция на Литва, България и Полша „Чудо“ на литовската режисьорка и сценаристка Егле Вертелите.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730