База Данни Картини

Александър Иванов: Важно е да държим приятелски за ръка страните от Западните Балкани, защото това ще доведе и до израстването на региона

Александър Иванов: Важно е да държим приятелски за ръка страните от Западните Балкани, защото това ще доведе и до израстването на региона

 

 

Александър Иванов, народен представител от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:

Европредседателството.

    „Доста странна комбинация – България остава в мониторингов режим от Еврокомисията и през 2018 г. и същевременно България поема европредседателството. Тази ситуация не е типична и затова коментирайте, моля, двете роли на нашата страна за шест месеца от 1 януари 2018-та – хем под мониторинг, хем председател?”, попита водещата Клара Маринова. Александър Иванов отговори, че в последния доклад, който е бил доста положителен, е отбелязано, че би следвало този мониторинг да отпадне, ако продължат енергичните положителни стъпки по отворените глави. Той продължи, че е важно да се отбележи ролята на България като балансьор и основен двигател на Западните Балкани. Важна роля играе и самият премиер Борисов в този процес със своя авторитет.

   „Разнопосочен е този процес, главен гарант за присъединяването на тези страни са САЩ и Коридор №8!”, отбеляза водещата Клара Маринова. Събеседникът й се съгласи, но подчерта колко важно също така е ние да държим приятелски за ръка тези страни, защото това ще доведе и до израстването на региона. Вече правим и конкретни стъпки в тази посока.

   „Прочетох наскоро коментар на германски политолог с много хубаво заглавие –„САЩ се настаняват на Балканите, Русия в Близкия изток”. Просто визирам кой какви интереси има, така че ние ще бъдем все повече в процедурата на американско влияние, докато Близкия изток минава все повече в руските интереси!”, коментира на свой ред водещата Клара Маринова.

Заявената от ГЕРБ твърда позиция, че няма да се коалира с БСП нито сега, нито в бъдеще.

    „Без коалиции на ГЕРБ с БСП, без демонтаж на сегашния кабинет, каквото е искането на ДПС. Това продължава да бъде акцент в политиката и ежедневните действия на ГЕРБ. Какво следва от това заклинание? А ако реалността наложи промяна или няма да има такава?”, попита водещата Клара Маринова. Александър Иванов отговори, че не може да се съгласи напълно, защото според него това не са основните акценти в политиката на ГЕРБ. Той подчерта, че основното в действията на неговата партия е насочено към подготвянето на адекватни законопроекти. „С направеното заявление на отчетно-изборното събрание искахме ясно и категорично да заявим, че не търсим коалиране с БСП под никаква форма. Защото те злоупотребяваха с това, това не е водещо в политиката на ГЕРБ. ГЕРБ по волята на българските граждани управлява и имаме ангажимент към българските граждани да се повишат доходите на населението, да се продължи изграждането на инфраструктурата. Досега дебатирахме и по закона за спорта какви спортни съоръжения са изградени и защо спортът ни е достигнал до това незавидно положение през последните години. Но всичко това е много наследствено. Така че ние градим, работим и не се занимаваме с такива злободневни теми, каквито ни вменяват от опозицията!”, завърши Александър Иванов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 13 декември 2017 г.