База Данни Картини

Нено Димов: В Банско ще се опитаме да намерим максимален баланс между икономическите и екологичните аспекти

Нено Димов: В Банско ще се опитаме да намерим максимален баланс между икономическите и екологичните аспекти

 

Нено Димов, министър на околната среда и водите, в разговор с Клара Маринова в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:

Приемането от негова страна на Съвета на ЕС по околна среда.

   Нено Димов обясни, че самото предаване е станало на представяне на основните резултати от естонското председателство, респективно очакванията от българското, пред аташетата на страните членки и представители на международни неправителствени организации. „Така че беше нещо иновативно, ново и да го кажем по-разчупено!”, заяви министърът на околната среда и водите.

Има ли противоречия между това, че от една страна ще бъдем председател на Съвета на ЕС, а от друга мониторингът върху нас продължава?

    „От една страна ще бъдем европредседател, от друга мониторингът продължава. Кажете ми как ще съчетаваме двете неща?”, попита водещата Клара Маринова. Нено Димов отговори, че не вижда особено противоречие, защото мониторингът го осъществява комисията, а ние председателстваме страните членки. Това са два различни института. Той обясни, че съществуват три института – ЕК, ЕП и страните членки. Една от най-сложните ни задачи всъщност ще бъде да осъществяваме така наречените триалози между тях. Ние трябва да представляваме страните членки, а срещу нас в тези разговори ще бъдат ЕК и ЕП

Концесията на ски зоната в Банско и планът за управление на парк „Пирин”.

    Нено Димов обясни, че на практика проектът за промяна на концесията, който е бил отложен на МС, и планът за управление на националния парк от формална гледна точка не са свързани. Те могат да бъдат приемани разделно. Той продължи, че концесията е имала нужда само от междуведомствено съгласуване, докато планът за управление е трябвало по закон да премине през 30 дневно обществено обсъждане. Тъй като засягат едно и също нещо обаче е имало логика те да бъдат приемани едновременно, защото като се търси баланс между икономическите и екологичните аспекти е по-логично да се гледат едновременно. „Именно поради това и вчера взех решение да оттегля точката от заседанието на МС, което беше насрочено за днес, да изчакам края на общественото обсъждане на плана за управление и да внеса двете едновременно точно за да се намери максимален баланс между икономическия и екологичния прочит на този проблем!”, обясни министърът на околната среда и водите.

   Нено Димов каза, че 22-ри декември е крайният срок за общественото обсъждане. Много зависи колко бележки ще бъдат получени и колко време ще е необходимо, за да бъдат обобщени. Той добави, че на следващото заседание на МС след 22-ри декември ще се опита да внесе съвместно двете точки.

   „Какви са прогнозите Ви, какво ще се приеме?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че ако погледнем концесионния договор в него има много неясноти и оттам идват противоречията. Самият предмет, обхватът е много неточно указан. Трябва все пак да се даде дължимото на това, че той е правен по закон от 2001 г. и е бил първата концесия от този ред. За да може да бъде изчистен предметът на концесията, то тя трябва да бъде преразгледана.

  Що се отнася до плана за управление на парк „Пирин”, то той в момента забранява всякаква инвестиционна дейност, дори и в буферната зона, което не е необходимо, защото това не е резерват. Това не означава, че по закон могат да се строят само спортни съоръжения. Дори и да има обаче инвестиционно намерение, каквото в момента няма как да се случи, то ще мине през оценка за въздействие върху околната среда и всички екологични процедури. „Така че отпушването на този казус би могло да доведе до втора кабинка на Банско, ако разбира се изобщо има инвестиционно предложение в тази посока!”, заяви министърът на околната среда и водите.

   Нено Димов обясни, че тук стои и по общият въпрос как ще се развиват зимните спортове и зимният туризъм в България. Той продължи, че Министерството на туризма е приключило с работна група и има развитие. Така че може би частният случай ще намери решение в тази обща картина.

Проблемите с качеството на атмосферния въздух.

    „Столична община предлага двойно увеличение на цената на синята зона в дните с очаквано замърсяване на въздуха, но едва ли това ще бъде подходяща формула за решаване на проблема, защото в ромските квартали, където горят всевъзможни неща, няма да се увеличи цената на паркинга!“, заяви водещата Клара Маринова. Нено Димов отговори, че наистина това са двата основни аспекта на замърсяването на въздуха – автомобилния транспорт и битовото горене с акцент върху второто. Много по-сериозна причина за замърсяването е битовото горене, особено там, където се горят нерегламентирани горива. Министърът на околната среда и водите обясни, че още от следващия отоплителен сезон ще се опита да въведе стандарти за съдържание на сяра и пепел във въглищата и брикетите, както и за влажността на държавата. „Въпросът, който все още няма отговор, е за контрола, а той е ключово важен в конкретния случай. Всъщност ние сме имали начални разговори с министъра на икономиката, специално Агенцията по метрология и технически надзор, но процесът продължава, за да се намери кой е най-ефективният орган, който може да прави контрола, така че на това още нямам отговор!“, завърши Ненов Димов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 13 декември 2017 г.