База Данни Картини

Владимир Тошев: Комисията по отбрана работи отлично, за което благодаря на колегите от всички групи

Владимир Тошев: Комисията по отбрана работи отлично, за което благодаря на колегите от всички групи

 

 

Владимир Тошев, народен представител от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Газовите връзки на България.

    Владимир Тошев обясни, че темата за газовия хъб и газовите магистрали е стара. Той беше категоричен, че българските интереси са напълно защитени и се надява газовият хъб да се реализира колкото се може по-бързо. „В днешна статия на „Хюриет” се твърди, че газовият поток ще мине не през Гърция, а през България и оттам ще върви към Западна Европа!”, отбеляза водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че това са поредните препланирания на газовия хъб, но в крайна сметка когато стигнем до работния проект ще е ясно какво точно ще се случи.

Какво се случва в Комисията по отбрана.

   Владимир Тошев заяви, че комисията работи изключително професионално, за което благодари на колегите си от всички политически групи. Той продължи, че днес е трябвало да се гледа стратегията за национална сигурност. „Какви са основните репери на новата стратегия?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че най-важното е, че отчитайки новите актуални събития, които се случват, са заложени тези, по които трябва да се работи законодателно и с изпълнителната власт, относно тероризма, мигрантските и бежански потоци и хибридната война или кибератаките. Народният представител подчерта важността на проблема с кибератаките, защото той засяга не само възможността за намеса по време на избори, но може да срине и банкови сектори и други сектори от икономиката. На въпроса на водещата има ли такива атаки на българска територия и къде, събеседникът й отговори, че има атаки на корпоративно ниво по отношение на фирмени мейли, обработка на документи и т.н. Това нанася огромни щети на икономиката.

Решението на Тръмп да премести американското посолство в Израел в Ерусалим.

    Владимир Тошев изрази мнение, че Тръмп се опитва да изведе вътрешно напрежение около него на международната сцена. Той продължи, че от практическа гледна точка няма кой знае каква промяна, защото и в момента всички официални институции на Израел се намират в Ерусалим. От морална и етична гледна точка обаче се нагнетява напрежение. „Лошо, недобро действие на американците, дано да намерят начин да „дръпнат малко смукача”, както се казва, тоест да върнат нещата назад. Но не знам как ще се случи това нещо!”, категоричен бе народният представител от ГЕРБ.

Искането на Ердоган за ревизия на Лозанския договор.

   Владимир Тошев обясни, че турският президент не иска прекрояване на границите. Тук става дума за острови в Егейско море, които дават икономическа зона от 250 морски мили на гърците. От тях се търсят някакви дивиденти. Вероятно няма да има никакви последствия, но отново са се възстановили стари тежнения и недобри отношения между Гърция и Турция. За нас тези неща нямат никакви практически измерения.

   „Да, но започнат ли веднъж да се ревизират подписани вече договори, нали знаете, че може да стигне проблемът и до България?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че тези договори са на 100 години и ние не трябва в никакъв случай да разбунваме духовете. „Нещата са улегнали, нещата са регулирани. Мисля, че и Ердоган, колкото и да изглежда от София неговото положение стабилно, той знаете, че и на изборите, и след това е на кантар. Така че и той търси излаз на вътрешно напрежение на международна почва!”, завърши Владимир Тошев разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 14 декември 2017 г.