Изкуство и Общество

ЕС отнема правото на глас на Полша?

Горната камара на полския парламент, Сенатът, одобри два спорни законопроекта за съдебната система въпреки предупрежденията на Брюксел.

Нормативните актове дават на изпълнителната власт по-голям контрол над Върховния съд (ВС) и Националния съвет на магистратурата (НСМ – Висшия съдебен съвет).

Агенциите отбелязват, че законопроектите са част от политиката на управляващата консервативна националистическа партия „Право и справедливост“ (ПиС) да назначи свои хора във ВС и НСМ и да затегна своята хватка над тези два ключови органа на съдебната власт.

По-рано двата законопроекта вече бяха одобрени от Сейма, долната камара на полския парламент. Остава те да бъдат подписани от президента Анджей Дуда – нещо, което е смятано за сигурно – за да влязат в сила като закони.

Европейската комисия предупреди, че може да задейства идната сряда процедура за лишаване на Полша от право на гласуване в Съвета на ЕС. Тогава тя ще направи преглед дали новите полски закони отговарят на европейските стандарти в областта на върховенството на закона.

Броени часове по-рано Сеймът одобри спорни промени в Изборния кодекс, които според критиците подкопават независимостта на избирателните комисии и възможността за произвеждане на честни избори.

Опозиционери предупредиха, че ако тези поправки влязат в сила, това би било краят на демокрацията.

Промените в Изборния кодекс трябва да бъдат одобрени и от Сената …