Автомобили

Когато японците копират от руснаците

Японците умеят да правят футуристични автомобили, но издигат в култ и максимално опростения стил. Може да звучи странно, но точно поради тази причина „уазките“ са смятани за абсолютна дизайнерска икона в Страната на изгряващото слънце.

Продукцията на Уляновския автомобилен завод има малка, но вярна армия от почитатели в Япония. Макар да струва изумителните $40 000 и отгоре заради митата, УАЗ-452 успява да си намери купувачи. Продава се под гръмкото име Van Type 3909 Japan Special Edition и се предлага в два цвята – сиво „White Night“ и зелено „Army Green“.

Японците толкова харесват руския микробус с повишена проходимост, че дори „гримират“ автомобилите си в стила на ококорената му предница. Има ателиета, които предлагат смяна на целия преден панел на местни модели бусчета, за да заприличат на УАЗ.

Козметичната операция не се изчерпва с преобразяване на физиономията. Тунинг комплектите включват и дребни, но важни детайли като външните панти на вратите, макар отблизо да се вижда, че са просто лепенки.