Автомобили

5 причини да бягате далеч от евтини елитни джипове на старо

Изкушението от покупка на употребяван луксозен всъдеход на старо за частица от цената му като нов може да бъде неустоимо. Преди да се раздели със спестяванията си обаче, мераклията за BMW X5 или Porsche Cayenne трябва добре да си направи сметката. Твърде възможно е продавачът, който иначе едва сдържа сълзите си от раздялата с любимата кола, всъщност да крие радостта си, че най-сетне се прощава с прахосмукачка за пари.

Криза на средната възраст

Свирепият ксенонов поглед на 15-годишен Porsche Cayenne действа разтапящо на коленните стави на нежния пол. Надраните цилиндри и разходът на масло, който не отстъпва на този на бензин, имат същия ефект и при силния. Басните на продавача, че имал спешната нужда от пари, но иначе никога не би се разделил с колата“, трябва да бъдат отминавани с безразличие.

Преди да се хвърли в приключение като експлоатацията на толкова сложен автомобил, купувачът трябва да проучи в детайли специфичните неизправности и болести, които мъчат конкретния модел и модификация. При такива всъдеходи дори дребен ремонт може да се отрази погубно върху бюджета.

Получаваш за каквото си платил

Евтиният употребяван автомобил от елитна марка си остава… автомобил от елитна марка. Някои купувачи незнайно защо свързват ниската цена с ниски експлоатационни разходи, а после си скубят косите заради скъпата поддръжка. Всъщност покупката поставя едва началото на сериозни инвестиции, макар че всичко завис…