Изкуство и Общество

Крал Абдула: Източен Ерусалим да стане столица на Палестина

Йорданският крал Абдула Втори изрази безпокойство от решението на СAЩ да признаят Ерусалим за столица на Израел. Монархът заяви, че единственото решение на израелско-палестинския конфликт е това с две държави, предаде Reuters.

В началото на срещатс с американския вицепрезидент Майк Пенс в Аман Абдула повтори, че Източен Ерусалим трябва да е столица на бъдещата палестинска държава.

Кралят, който е твърд американски съюзник, заяви, че се надява да има „честни и открити“ разговори с американския вицепрезидент.

Решението за Ерусалим разгневи палестинците, които обвиняват САЩ, че са взели страната на Израел и казват, че президентът Доналд Тръмп не може да бъде посредник.

Йорданският крал предупреди, че решението да се признае Ерусалим за израелска столица не е част от „всеобхватно решение“ на израелско-палестинския конфликт. Той посочи, че сега пред САЩ стои „голямо предизвикателство, което те трябва да преодолеят“ – да си възвърнат доверието като посредник.

Пенс увери, че Вашингтон „е ангажиран с възобновяването на мирния процес“. Американският вицепрезидент също така защити решението на Тръмп да признае Ерусалим за израелска столица, решение, което предизвика вълнения сред арабските страни.

Очакваше се на разговорите с Абдула обсъжданите теми да включват решението на САЩ да признаят Ерусалим за столица на Израел и да преместят там своето посолство.