Изкуство и Общество

Олимпийски дух завладя Корейския полуостров

Южнокорейска делегация прекоси границата със Севера за пръв път от близо две години, за да инспектира обекти, където са насрочени прояви, свързани с предстоящите зимни олимпийски игри, съобщи Reuters.

Олимпиадата в южнокорейския курорт Пьончан стана повод за зрелищно сближаване между враждуващите държави след двугодишно напрежение на полуострова поради ускоряването на балистичната и ядрената програма на Пхенян.

Двете Кореи решиха неотдавна, че Северът ще участва в игрите, двата лагера ще дефилират съвместно под знамето на единна Корея и ще се представят с общ женски отбор по хокей на лед.
Сеул ще изпрати освен това скиори в севернокорейски планински център, където да тренират заедно със спортистите от КНДР. Южна Корея ще участва и в обща културна проява със Севера в северната туристическа зона Кумган.

Откакто севернокорейският лидер Ким Чен-ун изненадващо обяви на 1 януари, че КНДР може да участва в игрите, на полуострова закипя интензивна дипломатическа дейност. И днес 12 южнокорейски представители влязоха в земите на Севера за тридневно посещение – първото от около две години според сеулската агенция Йонхап.

Сеул отдавна представя своята олмпиада като „игри на мира“, включително за да намали междукорейското напрежение.

Но мирните усилия на южнокорейския президент Мун Дже-ин, обявил се за диалог със Севера, не срещат единодушна подкрепа на Юг, където някои се опасяват олимпиадата да не бъде обсе…